Köptips: Wokpanna

Det asiatiska köket har blivit alltmer populärt på den svenska marknaden och vi har på de senaste åren sett en explosion av all möjlig typ av asiatisk mat. Det är inte bara thaimat och kinamat vi kan köpa utan även sushi och nu även koreansk fusion som rankar högt bland svenskarna. Vad många inte vet är att du kan skapa dina egna rätter som smakar minst lika bra som dom på restaurangerna för endast en bråkdel av priset. Vi tänker i denna artikel gå igenom lite kort om vad du ska tänka på när du köper en wokpanna som är en av de kanske absolut vanligaste formerna utav pannor i det asiatiska köket. På med säkerhetsbältet för nu åker vi!

 

Storlek på wokpanna

Först och främst är det viktigt att du funderar på hur stor wokpanna du faktiskt behöver. De kommer i alla möjliga former så du kan välja och vraka bland dem hur mycket du vill. Se till att du vet måtten du har på din spis så att du faktiskt kan använda din wokpanna. Jag har tidigare gjort det misstaget när jag hade en mindre lägenhet som inte hade den allra största storleken på spishäll vilket gjorde att pannan jag köpt inte fick plats vilket var en rätt stor besvikelse för mig.

Något du bör tänka på vid storleksvalet också är att desto större panna desto tyngre. Köper du en panna i gjutjärn som vi snart kommer in på så behöver du rätt rejält med styrka för att kunna lyfta runt pannan. Du har säkert sätt i många av de asiatiska street köken att de har gigantiska wokpannor som de måste lyfta med båda händerna för att orka.

 

Material på wokpanna

När du väl bestämt dig för storlek på wokpannan är det dags att titta på de olika modellerna och materialen du kan välja bland. De allra vanligaste typerna du hittar på marknaden är antingen stål eller gjutjärn. De kan vara bra att tänka på att de olika typerna utav material har både sina fördelar och nackdelar. Det kan vara av rekommendation att ta någon som är lätt att hantera, annars blir det lätt att wokpannan bara ligger och skräpar i något skåp och aldrig kommer till användning vilket är rätt tråkigt.

Kolstål är nog den absolut vanligaste typen utav panna. Anledning till detta är att de är otroligt billiga att tillverka så de kan med enkelhet massproduceras. Dessa väger inte så mycket och är väldigt lätta att använda till matlagningen. Tyvärr är det svårare att rengöra dessa då maten tenderar att brännas fast vilket kan vara lite knepigt. Det kan ofta leda till att du måste byta denna panna med jämna mellanrum.

Gjutjärn är den typen av material vi skulle rekommendera de allra flesta att köpa. Detta är materialet du oftast ser professionella asiatiska restauranger använda. Dessa pannor kan bli riktigt varma och håller temperaturen bra. Nackdelen med detta är att när du är klar med matlagningen så tar det tid innan du kan skölja av pannan så den kan behöva stå och vänta lite på att svalna. Fördelen med dessa pannor är att de är enkla att rengöra och de håller sig otroligt länge. Du kan i princip använda dig utav samma wokpanna resten av ditt liv så länge du sköter om den.

Hoppas denna artikel gav er lite mer kött på benen när det kommer till att välja rätt wokpanna.